Vývoj ceny zlata

Jak se v roce 2022 vyvíjely ceny drahých kovů? A vyplatí se do nich v současnosti investovat?

Vývoj zlata

Ekonomická i společenská situace ve světě ovlivňuje takřka všechno a nejinak je tomu i u drahých kovů. Změny začaly už během pandemie covidu a pokračují dál, ať už vlivem vojenského konfliktu nebo vysoké inflace.

Drahé kovy od zlata až po platinu byly vždy jistotou v dobách krize a lidé se k nim s důvěrou obraceli. Udržují si svou hodnotu, jsou vzácné a mají bohatou historii. Jak si vedly v uplynulém roce?  

Vývoj cen drahých kovů v roce 2022

Největší růst ceny zlata v posledních letech bylo možné pozorovat v pandemickém období v roce 2020, kdy se cena dostala až na 2036 dolarů za unci. Podobně se dařilo i stříbru a platině. Před tímto obdobím se zlato pohybovalo kolem 1300 až 1400 dolarů. Poté, co v únoru 2022 začal vojenský konflikt na Ukrajině, vyvíjely se ceny zlata směrem vzhůru a v jednu chvíli jeho hodnota vyskočila až na 1970 dolarů za unci.


Graf ceny zlata v roce 2022. Zdroj: Zlaťáky.cz

V dalších měsících nicméně začala cena postupně klesat a zatím se neočekává výraznější obrat. V současnosti lze unci zlata koupit přibližně za 1790 dolarů. Také vývoj ceny stříbra sleduje sestupnou tendenci a obchoduje se kolem 26 dolarů za unci.

Stejným směrem šel i vývoj ceny platiny a palladia. V únoru se platina obchodovala za 1121 dolarů a palladium za 3000 dolarů za unci. Nyní je platina na 1000 dolarech za unci a vývoj palladia zaznamenal propad až na 1700 dolarů za unci.

Investovat do drahých kovů nebo ne?

Pokud byste chtěli prodávat své zásoby drahých kovů, není to právě ideální čas. Mohli byste hodně prodělat. Na druhou stranu tato doba nahrává těm, kdo po nějaké zlaté minci či investičním slitku už nějakou dobu pošilhávají, ale nechtělo se jim platit zbytečně vysoké částky. V době, kdy jsou ceny na svých minimech, totiž přichází jedinečná příležitost.

Můžete levně nakoupit a v budoucnu za mnohem výhodnější ceny prodat. Pokud vyberete i motiv, který je slavný, případně vyšel v omezeném nákladu, máte šanci, že v budoucnu získá mince i hodnotu sběratelskou.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *